Nisser eller engle eller Bach


Grethe Jørgensen (Helsingør Dagblad, 3. december 2008)


Nisser, lysguirlander med stjerner, enkelte engle og alskens julemusik fra højttalere i supermarkederne og på gaderne er umiskendelige tegn på, at julen har erobret os, hvad enten vi er for eller imod!

Nogle steder kan vi slet ikke vælge – vi er fanget ind af det hele, gyser eller glædes! Ét sted er der et valg af musik: Vi kan gå til en af de mange koncerter i kirkerne f.eks, – der er der fred for anmassende, ikke –ønskede toner, måske er der også engle – der er i hvert fald rigeligt med tilbud nu og til resten af tiden til 24. december.

Ingen kan nå det hele – så her må man træffe sine valg mellem alle de fristende koncerter. I afvigte weekend blev mit valg en koncert i Helsingør Domkirke med det ambitiøse ensemble, Copenhagen Soloists med dirigent og soloviolinist Jonathan Ofir som primus motor i ensemblet, der denne aften bestod af en enkelt sangsolist, sopranen Keren Motseri, en solist på travers fløjte, Cecilia Flodén, cembalist David Shemer, fire strygere på barokinstrumenter og i et enkelt afsnit i Kantate 51 ’Jauchzet Gott in Allen Landen’ lød en virtuos baroktrompet, spillet af Nils Tilma.

Sopranen Keren Motseri var solist i denne kantate og med sin varmt klingende stemme, der ubesværet bevægede sig i Bachs sværeste registre betog hun os, fordi hun lød, som om denne lovprisning af Gud kom fra et glad hjerte.

Cecilia Flodéns spil på den blødt klingende traversfløjte var en kongenial ´partner´. Tidligere var hun suveræn i Suite nr. 2 i h-moll – den lille besætning var en herlig fornyelse af den oprindelige orkestersuite, ligesom de øvrige værker også fik fornyet kvalitet ved de få, suveræne musikere, der opfyldte alle vores ønsker om ægte musiceren.

Selv Brandenburgkoncert nr. 5 blev en lille perle, ikke mindst fordi den store solo for cembalo blev så forrygende flot spillet af David Shemer!

Endnu engang lykkedes det Jonathan Ofir at sammensætte et ensemble af solister! Om eftermiddagen i Helligåndskirken i København havde samme koncert samlet ca. 150 tilhørere!

Desværre kunne domkirken ikke sige det samme; men de, der var tilstede, var begejstrede for den fine musikalske Bach-aften.

Kirken har både sin egen julekoncert i december og Rotarys traditionsrige koncert, ligesom ugen op til jul byder på de små eftermiddagskoncerter, som man kunne læse om i tirsdagens avis.