Pragtopførelse af Monteverdis Orfeus i Mørdrup Kirke


Ole Josephsen, musikanmelder (Helsingør Dagblad, 18. september 2014)


ESPEGÆRDE: Et musik værk, skabt for over 400 år siden, kan stadig have et budskab til det moderne menneske. Det beviste instrumental- og vokalensemblet Copenhagen Soloists søndag eftermiddag med 15 musikere og 7 sangere i Mørdrup Kirke.

Det store publikum fik en oplevelse af de sjældne, da verdens første opera, Monteverdis “Orfeus” fra 1607 blev levendegjort i denne, Espergærde Musikforeningens første koncert i den nye sæson.

Monteverdi har her iscenesat den klassiske græske tragedie om Orfeus, der mister sin elskede Eurydike, vinder hende tilbage, for så at miste hende igen. Det er historien om helten, der trodser guderne, men må sande, at det gør man ikke ustraffet.

Mathias Hedegaard havde den store rolle som Orfeus, og med sin egale og velklingende tenor redegjorde han overbevisende for heltens skiftende sindsstemninger, fra det euforiske i glæden over kærligheden til Eurydike, til det dramatiske i vreden og sorgen over at have mistet hende. Hans bøn til Charon om at blive færget over til dødsriget “Possente spirito”, blev forsiret med fint beherskede koleraturer og var nok operaens højdepunkt.

Christina Larsson Malmberg var en smukt klingende sopran i rollen som Eurydike. Anna Jobrant, lys sopran, og Simone Rønn, mørk alt, gjorde sig flot gældende i deres mange roller, og i manderollerne var der Adam Riis, Erlend Tyrmi og Steffen Bruun, dyb bas, der fuldendte klangbilledet.

Det internationalt sammensatte instrumentalensemble anvendte et arsenal af barokinstrumenter, eksempelvis dulcian, cornet, teorbe og gambe, og nød godt af Mørdrup Kirkes gode akustik. Under Jonathan Ofirs ildfulde ledelse kunne de 15 musikere med deres indfølte sans for barokmusikken skabe det rette instrumentale modspil til sangerne.

Jonathan Ofir fortjener respekt for præstationen at sammensætte dette opbud af sangere og musikere og få det hele samlet til en fuldendt helhed.

Det var en pragt opførelse af Monteverdis mesterværk, vi var vidner til.