Højt til loftet

Copenhagen Soloists glædede med skønne barokværker i Marmorkirken i København.


Peter Dürrfeld (Kristeligt Dagblad, 5. december 2012)


4 stjerner

Vinterens første sne lå lysende på Københavns fornemme “akse”, der går fra operaen på Holmen, gennem Amalienborg Slotsplads og frem til indgangen til Marmorkirken. Her var dørene søndag eftermiddag slået op til en af årets første julekoncerter, og selve kirkerummet var en smuk ramme om en koncert med en stor repertoireværdi og et umiskendeligt julepræg.

Ensemblet Copenhagen Soloists har ikke for ingenting specialiseret sig i barokværker, og her fremførte man under ledelse af Jonathan Ofir tre populære værker fra begyndelsen af 1700-tallet: Vivaldis afvekslende “Gloria”, Corellis concerto grosso, opus 6 nr. 8 – også kaldet “Julekoncerten” – samt Bachs storslåede “Magnificat”. Titlen på sidstenævnte værk refererer til den latinske oversættelse af Lukasevangeliet 1, 46-55, der også kaldes Marias Lovsang.

Den begynder: Min sjæl ophøjer Herren, og min ånd fryder sig over Gud, min frelser!” Dette kommer umiddelbart før juleevangeliets berømte ord “og det skete i de dage…”, så dette Bach-korværk hører i den grad hjemme ved en julekoncert.

Som bekendt er der højt til loftet i Marmorkirken, og akustikken kan være forræderisk vanskelig at have med at gøre.

Men om det nu skyldes det meget store fremmøde (der måske skabte en blidere klangbund?), eller at musikerne og sangerne i Copenhagen Soloists havde tilpasset sig forholdene, gik alle tre værker rimeligt igennem, og koncerten blev præget af en fin balance mellem det instrumentale og det vokale – ikke mindst de smukke kvindestemmer, det løftede sig mod kuplen og i hvert fald hos undertegnede skabte fornemmelser af englesang.

Og hvad det instrumentale angår, kunne man blandt andet glæde sig over det herlige oboakkompagnement både i Vivaldi- og Bach-værkerne. I “Julekoncerten”, som måske egentligt er en smule overvurderet, var der derimod udelukkende strygere og et såkaldt “kisteorgel” (nænsomt og musikalsk trakteret af Daniel Bruun), der var i spil.

Danmarks Radio var til stede, og koncerten kan (gen-) opleves i P2-koncerten tirsdag den 18. december fra kl. 19:20. Copenhagen Soloists lader for øvrigt høre fra sig igen til påske, hvor man den 22. marts i Helsingør Domkirke og den 24. marts i Marmorkirken opfører matthæuspassionen af Johann Sebastian Bach.

Koncert
Bach: Magnificat – Vivaldi: Gloria – Corelli: Christmas concert – Copenhagen soloists under direction of Jonathan Ofir at Marmorkirken.